Sunday, May 23, 2010

I Miss Them!!!! (Raya 2009 di Bumi Kenyalang)

salam
hye bloG..

saje nak cakap i miss them!!!!!!
sape them tuh???

kehidupanku sebagai anak angkat di Bintulu, Sarawak..


atau lebih spasifiknya, kehidupan sepanjang bergelar anak angkat kepada Mak Cik Fatimah, di Kg Penan Muslim Batu 10, Bintulu, Sarawak..

sepanjang seminggu berada kat umah family angkat tuh,mcm2 aku blaja..blaja loghat di0rg, cara di0rang makan, cara di0rang layan tetamu, cara td0 p0wn ada tau..

aku g a day b4 raya.. raya bila?? Raya 2009..
tp xbyk persiapan sgt sbb one of da family tgah sarat mengandung (at that time lah)..pas2 mak cik n pak cik bz ngn keje di0rang..abg angkat keje, kakak2 baru balik dr tmpt study n tmpat keja..wal0p0wn begitu,mak angkat aku buat jugak lemanggang..apa tuh??lemang yg di panggang...hahaha..syi0k plak bg nama mcm nieh..ngeee3..pas2 kakak angkat yg keja n blaja kat Kuching bawak balik banyak sgt kek lapis Sarawak..nyumm nyummm!!!


*****************


pagi raya pas sudah jek smayang raya, tr0s g Niah(perjalanan dr Bintulu-Niah 2jam)..umah mak kepada mak angkat..kat sana, mcm2 makanan ada..huhu...lemang ada n xketinggalan buah durian.. ada adik bradik mak angkat aku g kutip pg tuh sbb buah gugur dr p0k0k..nyummm nyummm...hahaha, mmg peberet la weyh buah durian...


ptg sket balik umah n mkn2 n layan tetamu..
ada lain sket kalo kat cnieh..

kalo raya, mknan berat2 xdak rasanya.. kalo ada p0wn sesetgah family jek yg buat, ataup0wn org2 semenanjung yg tgl kat sarawak..
style sarawak nieh lain sket..

apa yg di hidang???


kek lapis n air bergas a.k.a. berkarbonat..
pastuh, gelas minum xbesar mana p0wn..tp kena sentiasa alert..kalo org tuh da abes minum, kita kena cepat2 tuang air lam gelas tetamu tuh..kecualilah, tetamu 2 pegang gelas (hint xnak air dah) atau tutup gelas ngn tapak tgn (amaran keras.."aku xnak dah la weyh!") haha atau p0wn ter0s cakap cepat2 kat tuan umah dah xnak air bila dah nampak tuan umah dah ada ura2 nak tuang lg air..hahaha..fun gila masa org dtg umah family angkat aku..ter0s tuang air bila s0meone tuh dah abes minum..keja nak tambahhhhhh jek..haha..nek kemb0ng per0t weh...ngeee3

pas2 mkn la kek lapis..ada la jugak kuih2 yg di beli atau di buat sendiri, xkiralah tradisional atau p0wn m0den..family angkat aku ada kandang kambing blakang umah dia..

p/s : thn 2008 p0wn aku raya di bumi kenyalang jugak..tp belom ada family angkat..masa tuh konvoi 1 bas ke kg as-syakirin,Bintulu..keja mkn kek lapis sarawak, minum air berkarbonat..xjumpak nasi sebutir p0wn..sampai ada di kalangan gr0up konv0i aku ckp cam nieh "pakcik,xdak nasi kee...huhuhu..." kesian kan... tp itulah pengalaman...

tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!



mak angkat aku ckp ada lah (+-) 80 ek0r.. itu xtermasuk itik, ayam, angsa, arnab, kura- kura, kucing...hehehe..byk kan...mmg banyak...



kalo xcaya tg0k la gambar nieh...mak angkat aku tgah tarik phatian kambing2 tuh...hehehe...n kita snap gambar mereka...hahaha

ini plak buat2 gaya konon2 brani la pegang kambing tuh..sbnqnya, tak0t gila dia ter0g0ih ngn tanduk kambing2 tuh...hahaha...(dah la xbawak byk baju...lol)..arina,aku n mak angkat


n this part gambar aku s0rang dgn anak kambing yg sangat manja..in the end, aku celapak lari bila daun di tgn da abes...hahaha..

petua nak bg kambing xd0k kaco atau d0k dekat2 ngn kita, pastikan anda bawak air bersama..(kambing kan xsuka air) hahahahaha...kant0i la pak cik mak cik kambingssssssss sekalian...ngeee3..rahsia anda sudah terbongkar...hahaha

owhhh...miss gila lah saat nieh...masa nieh berat aku da turun 10 kg..lol..yelah,dr start aku diet bulan 6 2009 sampai lah around bulan 10 2009..dr 82kg ke 72 kg..haha..kan bulan p0sa gak time tuh..

pas2 mkn punya mkn, ada kawan bek p0wn kaki makan..nek balik owh 10 kg...hagagagaga...padan muka sapa s0h xjaga makan...

pas2 09/04/10 aku start balik diet dari 82.2 kg..

n now berat aku da hampir2 balik nak ke berat time nieh..hahahaha..sbb 18/05/10 aku g timbang kat klinik(alang2 amek ubat)..tau x brapa??? hahahaha.....malu lah...

ishhhh,malu2....masa tuh lah kan..erm....72.5 kg...penurunan mendadak bukan???

dulu masa 2009,aku diet 4bulan baru turun byk..ini baru diet 1bln lebih dah turun byk..(yalah,lebih dr 1kg mmg la byk)hahahaha..tp xm0 anggap berat aku dah 72.5 kg..sat g jd ser0n0k sgt..aku anggap jalah 74 kg...hahaha..b0leh ke mcm tuh??? boleh2...tp kena maintain lah yer...

aku dah byk melalut dah nieh..nak cita sai raya ja..xpa2,blog aku kan...suka hati aku lah...hagagagaga

ahli2 family angkat aku :


anggap saja entry kali nieh dah abes..

salam sayang

shuha shuhi

2 comments:

Mia-Ina said...

mmg nampak penurunan. Muka adik shu mmg manis. cite psl kek lapis dr sarawak mmg sedap.

shUhashUhi said...

ehehehhe...
kak mia,xtau la nt nieh mcm mana...d0k umah mkn byk...so,sgtlah menakutkan..kdg2 hangout ngn kwn lama,reunion lg,perghhh...kalo xmkn,xsah la kan...adessssss

kek lapis 2 mmg xleh d nafikan mmg sedap...hehehe

Post a Comment

baby ucuk & me

baby ucuk & me
love each 0ther

:: my ucuk & me ::

Agak2 bila si shuhashuhi nie akan capai target berat badannya??

~~titipan CINTA sampai nanti sampai MATI~~'s Fan Box

CHUBBY GIRL'S BUFDAY