Saturday, June 26, 2010

maaf sayang..

salam..dear sayang..

~MY BLOG TITIPAN CINTA SAMPAI NANTI SAMPAI MATI~

kamu mungkin b0san bukan tanpa aku???hahahha..dan mungkin akan menghadapi hari2 atau minggu2 yg sukar dgn ketiadaan entry terbaru..
biasalah bila time2 bz mmg akan terjadinya begini..

ok2..berbalik pada kenapa aku xsempat nak p0stkan entry yg terbaru..
sbbnya skang aku masih dlm kursus..so susah sket lah nak hupdate blog..

habes tuh ape yg ko tgah buat skang shuha??bukan buat entry kerrr???

hahaha,skang aku curi masa td0 aku..huhu..smlm td0 hanya 2jam sahaja..selalunya time lain aku td0 berjam jam jam dan jam...hahah..sgt xbagus bukan..tp apa b0leh buat,aku terpaksa td0 hnya dengan masa yg ada sahaja..
mengikut situasi lah..kalo x,dah lama aku td0 td0 n td0 sahaja..hahaha n xkan balik awal ke kampus ler kalo bet0l aku xdak keja n tanggungjawab..kan kan kan???..

aku kena menghadiri KURSUS PEMBANTU UNIVERSITI di UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU,SARAWAK.. selama 10 hari..lebih kurang lah..hari nieh n es0k punya pr0gram pegi ladang dan bercucuk tanam..ada lagi baki hari2 nya..kami baru 4 hari berkursus..haaaa,igt men cucuk2 tanam2 centuh jek ka?? dah la mcm2 hal terjadi masa nak g ladang td..aku tenggelam lam lump0q tau!! kahkahkah.. xpa2,nanti ada masa aku cerita lg panjang k..n skang adalah gap yg harus diguna pakai dengan sebaik mungkin dgn mentidurkan diri..so,skang aku punya lg 1 jam sahaja utk mentid0kan diri..haha..s0,jd lah 3 jam aku td0 hari nieh..xgitu??kahkahkah..

hmm,malas nak ckp byk,nanti aku hupdate lah heh..kalo sempat..pasal kursus yg aku sertai nieh..btw,kursus nieh adalah bertujuan utk memantapkan lagi pembantu2 universiti dalam menjalani tugas sebagai pembantu universiti semasa kemasukan pelajar baru sesi 2010/2011..

utk pengetahuan,dlm blok yg aku tgah diam skang..ada 5 org student sahaja..pat0tnya blok yg b0leh memuatkan student seramai 100lebih nieh sunyi sgt..aras 2,aras bilik aku cuma 2 org sahaja..aku n kak aini..

hmm,sampai sini jek kot aku sempat nak bgtau kamu my blog..
jaga diri baik2 k..

salam rindu mau buat entry lagi,
shuha shuhi

Tuesday, June 22, 2010

REUNION PGM 06/07

salam..
dear bLog..

kali nieh aku nak st0ry m0ry sket pasai reuni0n aka lepaking kecil2an utk dak2 pgm batch 06/07 sm teknik kangaq,perlis.....
b4 nieh xsempat sbbnya aku malaih nak menaip..lgp0wn kan lappy aku keja wat hal sajek..hahaha
sat aku on,sat g dia padam dgn sendiri nya..besalah..dah uzur..tp ku gagahi jugak lah...memandangkan ada peminat setia blog nieh xsabaq sgt dah nak tau st0ry m0ry dr cara aku..hahaha..padahall dia p0wn leh ja buat entry pasai nieh..ngada2 ek..hahaha..xpa2,bestpren punya pasai i sangg0p tau..hahaha

*time aku buat entry nieh aku punya masa yg sangat lah banyak...aku tgah tunggu next flight utk ke bintulu sarawak..tempat pengajian aku..hahaha..s0 gap dr kul 10 - 4 petang nieh aku kena lah gunakan dengan sebaik2nya..xdak peneman beb kali nieh..xpenah2 lg lah..slalunya ada gak la s0rg dua yg teman aku..hmmm,nak ajak mr. x p0wn dia xdpt sbb ada keja..(ceh,cam aku berani sgt nak jmpak ammat tuh...hahahaha) buat2 brani sajalah..hahahaha...
hah,xm0 melalut panjang,aku b0h gambaq byk2 aku cerita sket2 dah lah nah..xmarah kan..hahahaha...nak wat cam na..byk lg aku nak cita sat g..hahaha

hah,1st pic dah mengundang k0ntr0versi u kn0w!!!
si baju hitam nieh namanya safwan mahzin..budak sk0lah teknik kangaq jugak..tp dia kelas lain..kelas kejuruteraan..
aku kelas pengirisan makanan...tp kelas kami xdak la jauh mana p0wn..hehe..n dia mai jugak masa reuni0n kelas aku ri tuh..
hah,lupa lak nak detail kan sket..

Hari : Jumaat
Tarikh : 18 Jun 2010
Lokasi : KFC hadapan The Store Kangar, Perlis Indera Kayangan...

safwan nieh yg tlg jadi cameramen kami ari tuh tau...thx safwan..
n kerana capti0n yg safwan letak kat pic nieh lah hbeh org igt kami bet0l2 kapel..a seet c0uple..haha..layan sajalah ya safwan..n 1 lg,safwan nieh bakal jd cikgu..skang masih kat IPG Sungai Petani..


next..gambaq aku ngn naim..naim yg sangat lah c0mei..haha..pemalu orgnya kalo nak amek gambaq ngn dia..tp dia kurangkan sket kemaluannya utk bgambaq ngn aku..(erk,statement apakah ini???)
hahahaha..naim skang dah jd tauke kedai char kue tiaw kat jitra.. 19 hb jun ari tuh aku nak p try test p0wer nak mkn kat kedai dia,dia lak xbukak..ujung taun plak lah yer..hehe


ini plak sopi..soffi acctually..haha..dia skang tgah practikal dlm jurusan ala2 nak jd chef la..dekat langkawi...hahaha..janji nak bg teddy bear kat aku alih2 dia sendiri yg mai..*d0uble meaning ek???*
hahahaha...xpa2,dia kata kalo aku p langkawei baru dia bg..ok2,kita tg0klah nanti mcm mana nak jadi..hahahaha


yg kurus kering muka ala2 farid kamil cel0p nieh fadhli..panggil pali sajek..atau tit0k..sbb dia suka td0q masa lam kelas dulu nieh..
lepasan spm..ari tuh dia sepatutnya dah tau result dpt kemana..tp dia xm0 chek lg..its ok..aku d0akan yg terbaik utk suma kawan2 aku...
p/s : ada ka mcm farid kamil...?? errr.....hahaha

hah,ini plak fendi si baju ij0 n kwn dia aku p0wn xtau nama pa..senyap ja..mcm malu2 ngn p0mpuan..tp sbnqnya depa xla malu sgt..cuma segan sket ja..yalah,mana besa lepak ngn dak2 p0mpuan kelas aku..kalo p0wn xsama kelas..depa dua nieh kelas aut0m0tif kat sk0lah..kelas tingkat paling bawah..xyah nek tangga p0wn..s0bs0b..kelas aku tingkat 3..tep2 ari kena exercise,tp xplak turun berat badan aku nieh..hahaha


nieh plak mamat paling p0y0 lam kelas aku..dia sgt lah p0y0,p0y0 dan p0y0sssssssss..haha..ketua kelas aku masa f0rm 4..aiman nama dia..aiman xkesah aiman xkesah sampai nek menyampah dengar statement tuh..hahaha...dulu rambut bketak2,skang dah lurus..apa rahsianya??hahaha..skang dia kat p0li kulim..


gambaq agak blur la plak...naim,aku,cik pah ngn s0pi..


m0del aka duta puding cik yah..hahaha
aku n zul
sedap puding nieh..lagi2 bila makan saja..xyah buat..hahaha
cik yah yg buat..tp yg herannya bila sampai ja kfc n puding tuh ada kat depan aku suma org igt aku yg bawak..aku nieh ada nampak cam muka makanan kah???hahahaha
zul nieh ada dpt ngaji jugak..*lupa plak nama tempat tuh*

safwan,fuad,pali,aku n cik pah..
fuad dah keja..as apa aku xtau..
cik pah sambung pengajian dia kat Insaniah alor star..jurusan IT..skang cik pah melawa sakan..cantik dr aku tau..aku xpa..maintain c0mel saja..haha..


cikgu ygg j0in reuni0n kami on dat day..cikgu azura ngn kawan dia..xsempat nak bual panjang2 sbb duduk dlm jarak yg jauh.. cikgi azura p0wn tgah mengajaq kat sarawak..kat limbang sarawak..


aiman yg dtg lambat ari tuh...merayu2 s0h mai baru nak mai..*xdak la merayu ter0k mana p0wn..*hahahaha


4 dara pingitan..hahaha
cik pah,aku,wani ngn farahiyah..
~~bff~~


sempat lg berp0sing di keta kuh yg c0mel lg turb0 enjinnya..hahahaha


bergambar beramai2 sbg kenang2an..
xda dlm gambar : aiman,safwan n fuad..
wani dpt uitm..
farah masih di uitm penang..

n this is me..
shuha shuhi on da r0ad..hahaha
senyum lebar tanda hati bahagia..hagagaga
bergambar dgn keta turb0nya..
sihat kan saya???
hahahaha


sekian~~~


salam sayang
shuha shuhi

siaran tertangguh..

salam..
dear bLog..
s0rry fer da late rep0rt..wakaka

******

Mr. X ooo Mr. X...
mmg kamu cukup baik dan cukup2 menghiburkan hati aku..
tp adakala,luahan hati kamu menyentap hati dan perasaanku..
aku terfikir,mampukah aku membahagiakan kamu..
dengan apa yg kamu impi2kan utk hidup bersama aku..
tiba2 air suam mengalir laju di pipi m0ntel aku..
aku p0wn xtau apakah sebabnya..

aku xtau apakah perasaan nieh adalah n0rmal..
hmm,atau ini luar biasa??
bila aku engar suara kamu,aku rasa tenang yang amat..
sbb kamu sentiasa mbuatkan aku tersenyum sendiri..
ntahlah hati..
ntah la perasaan..
aku keliru..
ya,aku keliru..
keliru dlm mengenal hati aku sendiri..
kadangkala aku rasa sepi bila kamu tiada di sisi..
hinggakan aku tak sedar,ada insan lain yg ingin memaut kasihku..
macam mana nieh..
aku xpasti..
antara dua..
ya,antara dua..
antara mereka..

to be c0ntinued~~~

by,
shuha shuhi

Thursday, June 17, 2010

1st award fr0m shuha shuhi to da f0ll0wersssss!!

salam bLog..
hye..hye..hye..
kali nieh aku punya turn plak nak bg award kat my followers..thx fer being my followers k..
b0leh amek n letak lam blog k0rang yg cantik2 n c0mel2 belaka tuh..
aku nieh masih budak lg..masih bayi lah dlm blogging2 nieh..tp aku dah niat sampai angka ke 50 jek ter0s aku nak buat award utk k0rang..hehehe..dah niat ok..iyeee...DAH NIAT...terimalah award yg xseberapa cun nieh..tp ada sikit c0mel n manis di c2..hehe..thx yaw..n pas nieh insyaAllah,bila dah capai angka 100 aku akan bg lg award yg lagi cantik insyaAllah..

award nieh tujuannya tanda penghargaan aku ke atas sume yg dah follow my blog,baca entry2 mengarut yg aku buat..haha..n sama2 jd gengbloggers mungkin..thx uolls!!

yang ikhlas,
shuha shuhi

Wednesday, June 16, 2010

pejuangku cedera

salam..
dear bLog..
u.....aku nak cite sal my mr. x nieh..
sambungan epis0d entry nieh sini

salam..
dear bLog..

hmm,apa dah jd ea dgn dia (Mr. X) yg g kursus ke sabah utk wat latihan penerbangan udara??
selamatkah dia??
cedera kah dia??
sihat kah dia??
mcm mana lah dia skang??
adakah aku dpt lg mendengar gelak tawanya yg begitu galak??
hmm..

nantikan next entry b0ut him..

missing u,
shuha shuhi

hmm,aku ringkaskan cite jelah..dia cedera sket kat pergelangan kaki..masa buat pendaratan ada kesilapan teknikal sket..adalah lagi 4,5 org yg sama kes ngn dia..n alhamdulillah,suma selamat..xdak yg cedera ter0k atau p0wn yg meragut nyawa..huhu..lega sgt..chewahh..yelah..sepat0tnya xleh bhubungan..maksud aku masa latihan tuh xleh nak call2 org luar..tp tiba2 dpt panggilan..kul 4 pagi lak tuh..xke hairan..ntah berita apalah yg aku nak terima pagi2 buta nieh..huhu..n yg terkejut skali xsangka dapat dengar suara dia..fuhh,hilang ter0s ngnt0k aku tau (gedik sket)..dia kat wad h0spital di0rg lah..dia bgtau dia terseliuh..hmm,xkan la terseliuh sket da kena tahan wad kan..ter0k la jugak tuh..sbb tulang dia ada lari sket..but its ok..dia KUAT..hehe..i kn0w u!! chewahh.. n dia dpt MC..sbb dpt kecelakaan/kecederaan time latihan..n dat day jugak dia di hantar balik ngn pesawat di0rg ke semenanjung..ari tuh jugak la adik n mak dia dr kedah dtg amek kat KL..mlm tuh ckp lg..(itu sebab lah aku b0leh tau)..hurm..dia nieh pelik sket..jenis xsuka makan ubat..haishh..mcm budak2..awak tuh dah tua..(tua lah sgt)..b0leh dia buat2 mkn ubat..tipu mak ea..cubit kang baru tau..hehe..

aku ugut dia.."mkn lah ubat..kalo awk xmakan ubat maknanya awk xsayang kat sy...".."hmm,yelah yelah sy mkn la ubat tuh.."..bkali2 jugak la dia xm0 xm0 xm0..last2 ayat tuh aku dpt..YES!!! berjaya!! hahaha..awak2,mudah sgt cair eh..hah,lg 1..aku mmg da ckp kat dia s0h st0p sm0king..n bila dia jmpak d0c p0wn d0c s0h dia st0p sm0king..hahaha..AGAIN!! berjaya!!!! mcm tuh la..tau d0c ckp pe?? "awak nak hidup lama ke x??dah la awk ada semput..bek awak berenti mer0k0k.."..hahaha..n alhamdulillah..dia dah bhenti mer0k0k..n nafas dia dah xsesemput dulu..chewahhh..bagus la..itu 1 perubahan yg baik..bykkan minum air masak..bila dah sampai kampung,2hari xcontact..sebabnye??

sebabnye dia xt0pup kdt f0n..n mmg dia malas nak t0pup p0wn..slama nieh dia call pakai cara dia la..besalah nk id0p kan..n selama tuh juga la dia p berubat kampung..dia xsuka ubat tablet..but air2 dia ok..selama 2hari tuh jugak lah aku merana..haha..JIWA KACAU BEB.. haha..bukan aku jek..dia p0wn sama upanya..sanggup call dr h0spital..pastuh siap kena marah ngn org sebelah katil (pesakit jugak la)..sanggup lagi kuar g tempat yg xganggu org..ngn kerusi roda tuh..sbb time tuh baru jd kan..nak jalan mmg susah sgt..sangat2 susah..siann..b0leh nek gila nieh..

hah,lupa lak nak gitau..masa dia all at that time yg dia d0k h0spital itu hari,dia ada ckp nak anta ter0s r0mb0ngan dtg umah aku..nak ikat ter0s..ishh,dah nek minyak kah dia nieh..dia ckp dia mesti dpt cuti n then dlm masa dia cuti tulah nak uruskan semuanya sal kami..(kami lah plak..haha)..aku nieh dgn terkejut n xdpt terima kenyataan..ter0s2an men0lak perancangan gila dia tuh..ishh3..aku dah la tgl lagi seminggu jek kat umah nieh..itu plak yg dia cakapkan..mmg xsenang duduk lah aku kees0kkannye..nak gtau mak or x..tp aku pikir2 balik..xleh jd..sbb nanti mesti punya org akan ckp,um0 remaja..besalah..tau ek0t kata hati ja..haha..ok fine,kita TUTUP sat cerita pasai tuh..sbb aku dah putuskan dah apa kesudahannya perancangan GILA dia tuh..haha..opsss,dah2..k0rang tgu n lihat ja k..(saja wat suspenss sket..hehe)

ok..my f0n xde lah nak dgr deringan dr no yg dia slalu call tuh..selama?? selama 2 HARI...ya..2 HARI!!

n sampai lah mlm td..dia call again..fer da 1st time after 2 ari xcontact..hmm,1st sbb dia MALAS NAK TOPUP..2nd sbb dia G BERUBAT LAM KAMPUNG..3rd sbb dia punya FON MASOK AIR DAAAAA..sape s0h mandi xchek p0ket..sukasuki ja men terjun..haishh..

ok,td kami sembang punya sembang sampai la ke subuh..lama tuh kan..tp ada gak time dia ada keja,kena hang up dulu la..n he'll call back..xdalah sembang papa sgt p0wn..kebanyakan apa yg disembangkan berkaitan dengan hal2 kerja dia..BADANG DIA..eh tak tak..dia mmg badang p0wn..hehe..cite BIDANG DIA lah..n spt biasa aku xtau pape pasal kerja dia..tau sket2 jek lah..n ada lah part yg agak interesting..b0th of us dah tukar panggilan..haha..wal0p0wn xde relati0nship pape..saje nak bg rapat2kan ukhwah..haha..but he said dat he 'l0p' me haha(segan seyh nak sebut..aku buat simb0l sudeyh..haha)

dia masih dlm cuti s0,sembang gebang kami akan di sambung semula mlm nieh..pehhh..lagi??LAGI??
YEAH..bila sembang xpenah puas..okek!! TAK PERNAH PUAS!! hahaha..td p0wn masa nak hang up..byk nau alasan..awak letak dululah..awaklah..sy xnak lah..haishhh..berbulu t0l dua2 ek0r nieh..haha..
macam2..bila dgn dia kalo xckp p0wn aku b0leh senyum..kalo ckp lagi lah..SAMPAI KE TELINGA!! hahaha..
aku nieh kalo menaip mmg susah sket nak brenti..ini aku dah c0ver dua bab..haha..

dah2,bersurai..

wif 'lop',
shuha shuhi

PENCINTA KETAM MASAK LEMAK CILI API


ku chentak sama ketam masak lemak cili api..

sbb since aku kecik mak aku da ajar makan ketam..itu xtermas0k lg makan durian..haha..dulu time xpandai nak bersila dah ngap2 makan durian tau..haha..ketam plak dulu2,besalah..mak abah aku tak0t anak p0mpuan dia yg s0rg nieh terlekat ketam..eh bukan bukan..tak0t terlekat kulit ketam..depa yg tlg perisikan..haha..pas2 dah besar sket aku makan sendiri..tp abah aku akan sediakan lesung batu kat sebelah utk kes2 gigi tumpul..haha..n n0w,ya n0w..hari nieh..aku masak sendiri ketam nieh tau..jgn buat main2..haha..selama nieh bila mak aku nak ajar ada saja alasan nak ilangkan diri..tp bila dah siap..tadaaaaaa..celapak p d0k kat meja makan..haha..
cam na aku b0leh tiba2 masak ketam nieh??

petang td aku bukak peti ais..(xbukak awal utk lunch sbb lunch xdak sapa nak mkn,adik kuar,abah keja aku??ntah..haha) tg0k2 ada ketam..smlm aku xmasak..mybe abah aku beli smlm lah kot..hmm,xpa2..aku kuarkan..then aku pikir nak masak pa..sweet s0ur kah,masak lemak cili api kah??hmm,since aku mmg penggemar katam masak cili api..aku decide lah nak masak lemak..nak masak,tp xtau bahan apa yg perlu ada..yg aku tau kunyit mesti ada..sbb slalu mak masak warna kuning ja..haha..(ter0ok3) tulah bila mak nak ajar aku lari,skang rasakan!! haha..apa susah beb,g00gle sajalah..my m0m plak tgah bkursus..s0,kena lah pandai2..haha..(lam ati d0k pikir,abah aku balik nt msti tkejut punya aku masak ketam nieh..sbb slalma nieh mak aku jek yg masak..hmm,pandai gak abah aku buat2 beli ketam time mak p kursus..nak s0h aku masak lah tuh..haha..paham3)

ok2,bila dah g00gle..aku p0wn cepat2 salin atas bil..haha..bil beli baju semalam..ngah2..(nak gtau aku beli baju baru ahh tuh..huarghh3!!) apakah ter0k sgt sampai da xda kertas agaknya..haha..pas2,aku p0wn p lah dapur..
nieh bahan2nya..

Bahan-Bahan:
ketam 1kg
serai 3 batang, dititik
daun kunyit 2 helai
garam 2 sudu teh/secukup rasa
gula 1 sudu teh/secukup rasa
asam keping 2 keping
lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
santan pekat 300ml
air satu gelas
Bahan-bahan untuk dikisar:
bawang merah 10 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 2cm
kunyit hidup 4cm
cili padi 10 biji
Cara:
Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih. Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.
Tambahan:
Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.

pastuh daun kunyit,serai,lengkuas xdak la plak..aku p0wn keluar g k0rek2 kat depan umah nuhh..fuhhh,sgt best lah..apa saja yg nak suma ada..kalo ada pokok bawang p0wn aku b0leh p k0rek..kalo bleh dgn ketam2 p0wn aku nak tangkap sebelah umah..hahaha..
pastuh bila suma dah ada..campak2 kan saja kedalam periuk..n tgu dia masak..DONE!!!
xyah la aku cita byk2..k0rang try lah masak sendiri k..haha

p/s : aku nak rehatkan per0t aku yg tgah penuh ngn ketam(s) nieh..haha..
jadi kepada kesemua pencinta ketam..c0me,j0in tha club..bg yg xsuka ketam,suka2kanlah..sbb makan ketam itu nikmat wooo..hahaha...


tukang masak hari ini,
shuha shuhi

Sunday, June 13, 2010

suspenss

salam..
dear bLog..

hmm,apa dah jd ea dgn dia (Mr. X) yg g kursus ke sabah utk wat latihan penerbangan udara??
selamatkah dia??
cedera kah dia??
sihat kah dia??
mcm mana lah dia skang??
adakah aku dpt lg mendengar gelak tawanya yg begitu galak??
hmm..

nantikan next entry b0ut him..

missing u,
shuha shuhi

10 petanda 'dia' j0d0h kita..


Gunakan seluruh pancaindera,Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang lovely perkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita ;

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita..?

“ Manusia merancang, Allah menentukan..”

salam kasih sayang,
shuha shuhi

d0k umah punye pasal..

salam..dear bLog..
aku nak rep0rt sket..
hahaha
huhu
eh,haha..beginilah kalo sapa yg mas0k my bLog mesti andda terpikir akan penulis yg sudah gila atau crazy dlm penulisannya..

hmm,adakah anda paham apa yg aku katakan nieh??
hmm,aku sendiri p0wn xpaham sgt apa yg aku tgah cakapkan nieh..
xpa2,aku bukan cakap p0wn..sbb anda2 semua xdengar kan??anda2 hanya membaca..am i right??

xde pe p0wn..aku just nak luah rasa sedih sket kat u la my blog..huhu
berat aku da naik sket..hahaha
dulu balik umah gil0ss la..berat aku lg bawah dari time aku balik cuti semester sem 1..auwww,sgt besh ahh!!!haha..so,agak2 lah kan..hmm,kenduri akan banyak bila musim cuti skolah..bila musim cuti sk0lah jek mesti ada kenduri..

kalo aku kawen nanti aku nak buat time xcuti sk0lah ke yg aku bising sgt nieh??hmm,mungkin..ecewahhh...tp xmungkin la..sbb mak abah aku cikgu..sian lak di0rg nak sambut menantu dlm keadaan yg xready atau tgah ada keja..yelah,dah xcuti macam mana nak f0k0s kepada anak dara dia (aku lah tuh) yg akan kawen..terkontang kanting kering lah aku.. (eh,kering tuh x la..bambam adalah..)..

eh,pesal lak aku cite sal kawen2 plak nieh..aku nak gtau sal berat aku dah naik sebenarnye..huhu..dah naik sket..haha..k0rang kalo baca entry aku mmg akan cepat naik hangin bukan..aku akan melalut dengan suka hati..tanpa ada sebarang signal..haha
so,bila berat dah naik perangai p0wn berubah..apa yg berubah..cthnye,malas nak g makan kenduri..haha..bila pegi tempat kenduri wajib makan..haggaga..sapa cakap wajib hah??
saja lah..kalo xmkn nanti tuan umah cakap apa plak..kan kan kan??tambah2 lg bila tuan umah tuh adalah adik bradik sepupu sepapatku sendiri..hahaha..

hmm,aku dah malas nak melalut panjang sbb ada lg kisah Mr. X yg aku bel0m kupas abes kat cini..xpa2,aku akan cuba on diet..hahah

I'M ON DIET!!!!!!!

ngeee3..es0k marilah kita ramai2 berpuasa sunat sbelum tibanya bulan ramadhan..hah,tetiba??..xdalah..ini serius..haha..ada kakak 1 sk0la ngn aku punya status tulis cenggini yang aku leh terpanggil utk berpuasa..

"esok mula 1 REJAB..mulanya puasa sunat. jomla sesama amik peluang selama mana yg sempat buat amalan sunat and warm up tuk sambut RAMADHAN al mubarak"

j0m lah j0m lah..es0k senang bila abah cakap kaklong masak apa ari nieh,aku akan cakap kaklong p0sa abah..haha..senang kan senang kan..tp masalah bila adik aku cakap,kaklong masak lah apa2,adik lapaq..haha..gahh! aku kena masak jugak lah..sbb adik aku punya per0t cam st0king..makan xpenah cukup..haha..kaklong ngutuk adik??xlah,kaklong syg adik..sbb 2 kaklong masak jugak..adik ja yg xnampak..pehh,em0 si0t..

dah2,bersurai..

kasih,
shuha shuhi

Saturday, June 12, 2010

IZINKAN ABANG NIKAH SATU LAGI..



“Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi,” Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?

Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

“Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga,” sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

“Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis,” masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak- anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

“Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu,” Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh! hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

“Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?” pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan. Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak.

Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

“Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang,” terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau.

“Kak Aliyah yang minta,” masih lembut dia memujuk Qis.

“Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis? Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!” terkejut Asraf Mukmin.

“Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham.”

Qistina mengalih pandangannya.

Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina. Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

Tit tit… sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya.

“Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang.”

Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang…

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna coklat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.

1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju- bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang…

2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang…

3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung…hmmm.. Aliyah sayangkan Abang…

Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abg lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak. Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, sebelum terlupa, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang… Aliyah sayangkan Abg…

Tetapi jika Abg merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah… Aliyah sayangkan Abang…

Tetapi, jika Abg merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abangg.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai…air tangan Aliyah.

Salam sayang,
Aliyah Najihah binti Mohd Hazery.

Tangannya pantas membuka pintu biliknya. Di situ berdiri Aliyah Najihah bersama-sama hidangan sarapan pagi kegemarannya. Dia tersenyum!

Benar, tiada isteri sehebat Aliyah isterinya!


P/S : di petik dari SINI..renung2kan lah yer wahai org di luar sana..lelaki mahup0wn perempuan..


salam sayang,

shuha shuhi

Friday, June 11, 2010

pejuang cinta melap0r diri..chewah!!

salam..
bLog owhhh bLog...sini sini..!!!!!!!!

Ya Allah..dia call aku lg td weyh..
iyeee...dia call aku b4 g latihan..huhu..seb bek aku xtid0 lg tau..
ishh,dia nieh td0 ke x hek??td baru je hang up kul 3.00pagi..hmm..
baru sgt2 nieh..kul 6.30pagi td..(11 Jun 2010*Sabtu)
huhu..

dia cakap..

"lepas abis kursus nieh sy ter0s call awak.."
"okek"
"awak buat bet0l2 tau..sy tgu awak.."
"iyer..rindulah kat awak.."
"samalah sy p0wn.."
"iyerr..?"
"iyeee.."
"awak nieh buat sy xleh td0 tau.."
"iye?"
"iyeee...da mandi..?"
"dah,smayang p0wn dah.."
"hmm,baguslah.."
"klah wak,sy xleh lama nieh.."
"yelah.."
"hmm,syg kat awak.."
"yerr..."
"k lah ea..assalamualaikum..tgu sy tau.."
"wslm..bye wak.."
"bye wak.."
"letak la dulu.."
"xnak.." (wuwuwuw,syahdu si0t)
*flying kiss beb dia dpt*haha (1st time sy bg kat awk nieh!!!haishhh)
"dah la tuh..awk da kena pegi da kan.."
"ye..tp awk letak lah dulu fon tuh.."
"xnak.."
*flying kiss beb aku dpt*haha (1st time sy dpt dr awk nieh!!!hishh)
"hehehe,chewah!!" (sempat lg nak chewahkan sy ea..hehe)
"ok2,sy g dulu ea wak..wak jga diri bek2 tau..tgu sy ea.."
"ye insyaAllah..awk buat el0k2 k..sy tgu.."

klup..(bunyik bila kita letak f0n..)
waaaaaaaaaaaaaaa....sy d0akan awk yg baik2 jek k time latihan jap g n es0k k..huhu
awak slalu membuatkan sy nieh terharu n ter0s terharu ngn awak..sayu bet0l lah.. =(

tgu awk,
shuhada

pejuang cinta..chewahh!!

salam..
dear bLog..

huhu...cam ne nak mula nieh ea..
cite sal die jelah ea..

*10 Jun 2010*Khamis*
aku dpt call dr dia..dia gtau yg dia nak kena g kursus..huhu..kursus jauh lak tuh..kat sabah nun..
tgah hari tuh dia dah call..tp aku xjawab..sbbnye s0ra tgah serak lg..haha..malu seyh..aku pikir mesti pas2 tuh xp0wn mlm tuh ke dia akan call balik..(heh,pesal lak minah nieh asek tgu call jek??..hmm,ntah la..itu la yg menjadi rutin minah nieh spanjang bulan Jun nieh..) xpelah..aku jek yg tau kenapa..hmm,sambung balik..pastuh ptg tuh dia ada call lg..b4 maghrib..dia call n cakap serius giler..aik??pehal nieh..

hah,kenape ea??laaa..kan aku da gtau kat perenggan atas nun..haha..kena g kursus la..n then xdapat bhubung..n 1 lg yg sedihnya dia cakap kursus nieh 50-50..tau?? antara hidup n mati la..antara ada n xda.. h0h,sedih tuh bila dengar.. sayu jek rasa ati aku nieh..mcm sebak tau..tp xmeleleh p0wn air mata.. tiba2..ting!!!!! dapat idea,xkan nak sembang jek xde wat keje ann..so,aku p0wn menuju ke dapur..aku g cari bawang merah..hahaha..gp0wn td xsempat nak abeskan kupas bawang tuh..so,sambil2 sembang mender yg serius tuh..sambil aku kupas bawang la..tetibe kan..hiks hiks hiks..kupas bawang mmg menyedihkan heh..s0bs0bs0b...mengalir air mata aku..heh,sbbnye aku kupas bawang la..bukannye sedih sgt dia nak g kursus tuh..haha..eleehhh,dia lak b0leh wat tangkap2 buat cite aku nangis sedih sbb dia..hisy,sebab bawang merah yg tgah aku kupas la(ade la sket sbb dia..haha)..n then da dekat maghrib dia p0wn blah..i mean,endkan pbualan la..

pastuh tetibe lak ade lg call dr dia..dia cakap dia just nak cakap yg kalo dia xsempat g nak call aku mlm t,dia nak mintak maaf siap2 la kat aku,n b4 dia mintak maaf kat aku dia dah call maknye kat kg nuh utk mintak maaf la..adessssss..menyirap darah aku nieh..huhu..dah la tgah sedih kupas bawang nieh..sempat gak la kwn dia usik2 dia..hehe..biaselah..kalo tgah hangat mmg rasa cam xleh nak berenggang..hmm,yelah yelah..pas2 dah abes ckp..dia wat keja dia aku wat keja aku..haha..b4 dia letak,dia ckp pe.. "kalo sy selamat nanti,sy hantar awak gambar sy yg terbaru ea..".. sempat lg dia nak buat jiwa aku meruntun hiba,tp aku tau dia bukan sengaja n dia mmg bet0l2 mksudkannya..chewahhhhhhh..

mlm tuh tup2 dia call aku balik..10lebey kot..sembang punye sembang..dia ckp dia da abes kemas da brg yg nak bawak g sabah tuh..byk jugak la sembang..tp masa mlm nieh xdak la syahdu sgt pebualannya..ade la gelak tawanyer..huhu..sambil2 aku teman dia g kedai beli barang..(teman dlm fon jek)haha..sampai dia dah abes beli,siap komplen2 lg brg mahai lah menda lah..ganas giler komplen tuan punye kedai tuh yg cas mahai sgt..kedai bangla kot..ntah la..hehehe..yelah wak..aku dgr jek..sembang punya sembang lg.. nthen ntah kul bape ntah..sedih lak nak hang up..huhu..ada gak la dia ckp nak amek weekend nak balik kg jmpak aku n my family..gil0sss..xnak lah aku..kenape xnak??aku baru 20 thn la..blaja p0wn xabes lg..da nak jmpak2 nieh pe kes..haha..tetibe jek,terputus talian....uwaaaaaaaaaaaaaa.....hm,xpelah..tahan jek lah..gp0wn dia kena la td0 awal,sbb es0k pg2 lg dah kena lapor diri..b4 fly g sabah..huhu..tp sblm tuh sempat lg dia kata.."dapatkah kita menahan getaran rindu ini??chewahh!!" dia la cakap.. aku tukang dengar jek..hahaha

aku watpe lak??mlm tuh dgn sakit kepalanya,panas abes 1 badan dgn kepala jek..kaki plak sejuk panas semacam..h0h0h0h..dia lak nak g tglkan aku..chewahhh..cam ter0k sgt jek bunyinyer..td0 punye td0,xleh jugak nak lelapkan mata..pas2 baru teringat yg result final exam sem 4 da kuar..ape lg..drpd niat nak td0 tuh b0leh plak bjaga dat nite..chek punya chek..hampa..sbb result aku jatuh..bg aku result aku mmg ter0k..turun 0.4 drpd result aku yg aku d0k maintainkan selama nieh..huhu..xpa2,cuba lg sem depan..hmm,mana tau kan..tp aku p0wn terpikir gak nape aku nyer result leh d0wn..tp xpe,byk mana aku usaha,byk tuh lah yg aku dpt..kan?? ye,mmg aku bz tp xpelah..aku cuba lg next sem.. hmm,letih tg0k result aku p0wn td0..

*11 Jun 2010*Jumaat*
hari ku sunyi tanpa dia..chewahhhhh..mcm da kena tgl 20 thn dah..ngeee3..padahal baru sehari..ape aku buat sehari tuh?? tgah ari time sume xde,aiseehhh,sunyi la plak..amek hp..dgr balik suara dia..haha..rec0rd baik punye smlm..sbb dia yg s0h..mcm tau2 jek aku nieh nak dgr suara dia slalu..dgr punya dgr..berulang2 kali kot..ptg tuh rehat jap..g luar..saje test drive..haha..keta baru id0pkan r0adtax..aku s0h..sbb aku da xda transp0rt maaa..sedih2..mak aku pakai myvi..abah aku dah ada pajer0..tgl aer0back jek..huhu..b0lehlah walop0wn nak tekan pedal xbape nak panjang kaki nieh..haha..utk masa depan nieh..xde transp0rt susah nak gerak ar..dah abes test drive aku tlg abah aku angkut tebu mas0k lam keta..nak g umah kwn abah aku..nak t0mpang perah la..pokok tebu nieh blakang umah aku jek..adelah sket..

hah,mak aku balik maghrib tuh..yeye..mak da balik..leh aku turunkan tahta suri umah nieh kat mak plak selama dua ari nieh..haha..bkn pe,aku plak nak kuar jenjalan ngn kwn2 aku..lama xhang0ut sesame..uwaaaaaaaaaa...yelah kan..anak yg s0lehah nieh xpenah nak kuar xketahuan hala..hahaha..kuar bersebab jek..2p0wn byk kuar ngn family..yelah,aku kan family oriented.. bila mak balik,masak2 jap,hidang2,makan2,pas2 online2,gayut2(hah gayut jap ngn cikpah..my schoolmate f0rm 4 n 5 dulu nieh..dia balik umah dr kolej..so dia ajak aku kuar..yela,ari tuh ak da terlepas nak kuar sesame ngn dia..n bjanjilah kami dua nak g tg0k wayang ari sabtu mlm tuh..susah nieh,sbb aku xpenah kuar mlm nieh..but i'll try k)..

pastuh tetibe je masa aku tgah melalak lagu tangkap lent0k..(lagu pe?? lagu F0r The Rest Of My Life by Maher Zain & Beat Again by JLS..sedap..)aku dpt mail yg dia ada anta msg..chek2 inb0x..ehh,biar benar..adalah kepakaran dia tuh nak wat cane p0wn..di pendekkan cite..bgayutlah kami..wakakaka..kesian seharian xmkn..sbb xdak selera..bkn sbb aku xdak la..sbb aktiviti dia ari nieh terlampau memenatkan..ter0k sgt katanya..utk persediaan aktiviti utama es0knya..penerbangan udara..hmm,aku d0akan dia selamat lah hendaknya..
sbnrnye aku xsangka dia dpt call aku mlm nieh..b0leh x aku tnye dia.."wak,bile mase ea kite kapel??"..b0leh dia jawab pe.."eh??!!xkapel lg eh kite??"..haha..si0t jek dia ckp centuh..haha..tp d0k rindu2 cam dah bchentak bagai nak rak..haha..

b0leh lak dia cakap..jgn menangis tau kalo dgr berita muhammad sekian sekian mati lam latihan..hisy,kureng bet0l..rasa cam nak cubit jek mul0t tuh..hmm,tetibe lak dia tnye.."kenape dalam cinta mesti ada rindu ea..?"..aku cakap ar lumrah..haha..ntah,xdak jawapan sbnrnye..haha..aku men hentam jek..hmm,pastuh dia menyanyi lagi..buat pengetahuan anda2 sekalian,dia nieh pantang kalo bercakap xde nak nyanyi2..haha..nyanyi2 sp0ntan ke ade lirik yg bet0l ke..janji mesti kena ada dia nyanyi..xp0wn ade saje madahnye..sastera bet0l!!..haha..pandai men gitar..aku suke tuh..suka part nieh..haha..

ade lagi..dia ckp dia slalu tg0k gambar aku..aiyakk..*blushing* malu2..hah,nyanyi plakss dah..pastuh sambung sembang2 sket lg..sbb dah dekat kul 3pagi..dia perlukan td0 yg cukup utk aktiviti es0k..n then ade la ckp2 b4 end the call..pas2 xsempat aku nak kasi hadiah yelah nak kasi semangat utk es0k,talian ter0s terputus..so what cam i d0 lg kan..aku p0wn ada lah kat cnie..mengarang karangan yg xbrapa nk panjang nieh..snbrnya aku tulis nieh utk aku..kenangan dlm hidup aku..n aku xpaksa org lain utk tau..atau amek tau..aku xkesah sume tuh..sama ada dia nieh bet0l2 akan jd masa depan aku or x..ini semua adalah kenangan utk es0k hari..

p/s : k lah,ade masa nt aku cita lg keh..bg peminat setia blog aku jgn jemu tau..tp kalo jemu dah ngn cita aku,aku redha..chewahhhhhh..haha..xpa2,pas nieh kalo bleh aku nak mas0kkan ter0s rec0rd pbualan antara aku n dia lam blog nieh..tgu ea..xde kabel la nak transfer..m0rning all..mulakan hari anda dengan senyuman yg paling manis..hehe
n d0akan dia dpt buat latihan dgn jayanya..ku menanti kepulanganmu..chewahhhhhh!! hahaha

wif luv,
nurul shuhada rozi

For The Rest of My Life..I'll be with you..

For The Rest of My Life
by Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You find me home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was change when you come along
Ooo0o...
And theres a couple word Iwanna t0 say

*Chorus :
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you..loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I..I'll be there for you

I know that deep in my heart

I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strengh
And I pray we're together eternally
Now I find myself feel so strong
Everything was change when you come along
Oo0oo..

And theres a couple word I wanna say

*repeat chorus

I know that deep in my heart

Now that you're here
Infront of me
I strongly feel love...I strongly feel love
And I have no doubt
And I'm singing loud
That I will love you eternally

*repeat chorus
I know that deep in my heart

p/s : utk feel yg lebih menggetarkan jiwa..b0leh tg0k kat SINI

sayang
shuha shuhi

baby ucuk & me

baby ucuk & me
love each 0ther

:: my ucuk & me ::

Agak2 bila si shuhashuhi nie akan capai target berat badannya??

~~titipan CINTA sampai nanti sampai MATI~~'s Fan Box

CHUBBY GIRL'S BUFDAY